Menu Vsebina
Domov arrow O Loški dolini arrow Novice-članki arrow IV. pohod Iz Babnega Polja do Goričic
Advertisement
 
IV. pohod Iz Babnega Polja do Goričic

logo_sd_planjava.jpgŠportno društvo Planjava Babno Polje in Zavod Rihtarjeva domačija Iz_Babnega_Polja_do_Goricic_Foto_Alenka_Veber_m.jpg

Vas vljudno vabita na

IV. pohod Iz Babnega Polja do Goričic Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega.

V soboto, 19. maja 2012.
(Nezahtevna, 18 km dolga pot, večinoma vodi po obstoječih kolovozih in gozdnih poteh.)

Okvirni program:

  •  ob 7.30 sveta maša v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki
  •  od 8.00 do 8.30 prijava pohodnikov in jutranja pogostitev s kavo, čajem in domačimi dobrotami
  •  8.30 do 9.00 kulturni program
  •  ob 9.00 začetek pohoda
  • okrog 15. ure predviden prihod pohodnikov na Goričice, ogled domačije pri Češnjevcu, postanek pri družini Mahne, nato vračanje z avtobusom na izhodišče poti v Babno Polje.
Pohod bo ob vsakem vremenu. Prispevek 8 EUR (za otroke do 15 let 4 EUR) vsebuje organizacijo in vodenje, zloženke, zemljevid, jutranjo kavo, čaj ter pecivo, avtobusni prevoz na izhodišče poti ter nezgodno zavarovanje. Malica iz nahrbtnika. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Organizatorji pohoda niso odgovorni za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel pohodnik na poti. Ob prijavi sporočite poleg imena in priimka tudi rojstno letnico (podatek potrebujemo zaradi sklenitve nezgodnega zavarovanja).

Zaradi organizacije avtobusnega prevoza nujne prijave pohodnikov do 17. maja 2012 do 18. ure na 031/429-092 (Nevenka Poje) ali 041/260-985 (Alenka Veber). Kontakt: ŠD Planjava Babno Polje, 041 260 985, E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript Spletna stran: www.rihtarjeva-domacija.si

Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega

Konec 19. in začetek 20. stoletja je kraje takratne Avstro-ogrske zaznamovalo množično izseljevanje Slovencev v Severno Ameriko. Glas o deželah izobilja je dosegel tudi notranjsko vasico Babno Polje. Od tod se je izselilo več kot 150 domačinov. Med njimi je najbolj znan Frank Troha Rihtarjev (1894–1980), ki je rodno vasico zapustil kot 19-letni fant. Po težkem delu gozdarja v južnih državah Severne Amerike Georgije in Alabame, premogarja v Pennsylvaniji, se je l. 1921 ustalil v Ohiu in si tam ustvaril družino. Skupaj z njo se je leta 1928 prvič odpravil na obisk v domovino. Prav obisk stare domovine sodi gotovo med močne spodbude za začetek Trohovega pisateljskega dela. V številnih spominskih zapisih, prepletenimi z bogatim in vedrim pripovednim darom, je Troha opisoval geografske posebnosti domačih krajev, njihovo odmaknjenost, obmejnost s Hrvaško, obsežnost gozdov ter tudi vznemirljivost zgodovine. Ena izmed Trohovih zgodb – Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini (1957) –, je vzpodbudila člane ŠD Planjava Babno Polje, da so na pobudo Alenke Veber leta 2009 zasnovali prvo slovensko pešpot, ki je posvečena izseljencu. Pot (18 km) povezuje njegov rojstni kraj Babno Polje z rojstno vasico njegove matere Goričice v vzhodnem delu Cerkniškega polja, ob cesti Lipsenj–Gorenje Jezero. Pot Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega, vodi mimo številnih arheoloških območij, gradišč, ene župnijske in sedmih podružničnih cerkva. Med slednjimi je tudi cerkev sv. Jedrti v Nadlesku, ki kaže značilno mediteransko podobo. V ladji cerkve lahko vidimo likovno izjemen strop (1723) in signirane freske Tomaža iz Senja (1511). Pripoved o nekdanji trdoživosti notranjskih domačij zaključuje s slamo krita pritlična zidana hiša s tramovnim stropom z letnico 1791 na Goričicah. Od tod se proti zahodu pohodniku razgrinja mikaven pogled na Javornike in Cerkniško jezero. Izven organiziranega pohoda je po predhodnem dogovoru možnost vodenja po celotni poti ali samo delno.

 

pdficon.pngPDF Vabilo
 
Inspired by made your web.com