Menu Vsebina
Domov arrow O Loški dolini arrow Novice-članki arrow Študijski krožek na temo zdravilnih zelišč
Advertisement
 
Študijski krožek na temo zdravilnih zelišč

ŠTUDIJSKI KROŽEK NA TEMO ZDRAVILNIH ZELIŠČ 

SKZ_NabiranjeV septembru je bil v Loški dolini organiziran prvi študijski krožek in sicer na temo zdravilnih zelišč. Kaj to je ŠTUDIJSKI KROŽEK ?

Študijski krožki so majhne skupine za neformalno učenje, kjer se zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega okolja. Ker si vsebino, potek in zahtevnost učenja izbirajo sami in rezultate potrdi le njihova uporaba, so študijski krožki privlačni in iskani. Delujejo po vsej Sloveniji in so priložnost za učenje, druženje in delovanje v okolju predvsem za tiste, ki so jim standardne oblike izobraževanja težko dostopne ali iz kateregakoli razloga nezanimive. Cilj študijskih krožkov je tudi promocija vseživljenjskega učenja, znanja in delovanja za dejavno vključevanje v sodobno družbo, za razvoj podeželja in za osebni razvoj.

Delujejo po vsej Sloveniji in so priložnost za učenje, druženje in delovanje v okolju predvsem za tiste, ki so jim standardne oblike izobraževanja težko dostopne ali iz kateregakoli razloga nezanimive. Cilj študijskih krožkov je tudi promocija vseživljenjskega učenja, znanja in delovanja za dejavno vključevanje v sodobno družbo, za razvoj podeželja in za osebni razvoj. Študijski krožek je za udeležence brezplačen, vodi ga mentor, poteka pa v okviru organizacije, ki sredstva za delovanje krožka ob izpolnjevanju določenih pogojev lahko pridobi od Ministrstva za šolstvo in šport. Andragoški center vodi in razvija projekt, usposablja vodje in mentorje in jih izpopolnjuje, spremlja delovanje krožkov na terenu in uveljavlja njihove rezultate tudi v tujini. Več o delovanju krožkov, primerih dobre prakse in trenutno dejavnih krožkih ter njihovih prireditvah lahko preberete na spletni strani študijskih krožkov.
 
SKZ_IscemoNoveTereneM.jpgV našem krožku smo se združili ljudje različnih poklicev, starosti in zelo različnega predznanja glede zdravilnih zelišč. Na začetku so bili kar malce skeptični kako bomo tako različni lahko funkcionirali kot skupina. A smo se kmalu prepričali, da je taka pestrost udeležencev lahko tudi velika prednost. Vse naše delo je potekalo praktično. Med delom smo si ves čas izmenjavali mnenja in znanja.
Začeli smo z nabiranjem in spoznavanjem rastlin na treh različnih lokacijah v Loški dolini. Bili smo presenečeni, da smo v poznem poletju, po letošnji veliki suši, še vedno nabrali veliko število zeli. Tudi take so bile med njimi, ki nam niso bile poznane, nekatere med njimi so celo nadležni njivski plevel. Večina nas je bila prijetno presenečena ob ugotovitvi, da pletje po gredici ali njivi lahko koristno uporabimo in nabrano skuhamo za zdravilni čaj. Vse nabrano smo ali posušili, ali namočili ali skuhali. Izdelali smo 5 različnih tinktur, dva sirupa in dva mazila. Pripravili smo si celo okusni pelinov liker, in se med delom okrepčali z različnimi zeliščnimi čaji…. Najbrž sem še kaj SKZ_KuhanjeInEmbaliranjepozabila. Ugotovili smo, da je mukotrpno lupljenje divjega kostanja in rezanje lepljivih gabezovih korenin v dobri družbi lahko tudi prijetno opravilo, še posebej, če si med tem poskušaš okusne čajne mešanice. Vseskozi smo si izmenjavali izkušnje o uporabi domače lekarne. Mentorica Katja pa nas je po vsakem srečanju zasula s kopico receptov in praktičnih informacij, kje in kako si svoje zanje lahko še razširimo. Pod njenim vodstvom smo pregledali kar nekaj slovenskih knjig na temo zdravilnih zelišč, iz njih kaj prebrali, oborožila nas je tudi s praktičnimi nasveti kje nadgraditi znanje na internetu, v revijah, časopisih…
 
Za konec še nekaj vtisov ostalih udeležencev:
  • zelo prijeten način pridobivanja novega znanja, saj smo vse znanje dobili praktično, na terenu ob nabiranju, ob poskušanju, kuhanju, namakanju, embaliranju….
  • imeli smo se fino, vzdušje je bilo nadvse prijetno, bogatili smo se z izmenjavo lastnih izkušenj in znanj • oborožili smo se z zelo različnimi in predvsem praktičnimi informacijami, kje in kako si znanje nadgradimo.
  • zanimiva je bila tudi izmenjava izkušenj med različnimi generacijami
  • praktično delo je bilo prijeto in poučno.
  • lepo je, ko se zberejo motivirani vedoželjni ljudje in zaživijo kot skupina. Po večletnih izkušnjah z vodenjem študijskih krožkov lahko z veseljem rečem, da je naša zeliščarska skupina v Markovcu prav posebno uspela. Vsi člani so aktivni in sodelujoči pri skupnem ustvarjanju, učenju in druženju. Vsak ima svojo kvaliteto, ki jo srčno deli z vsemi in skupaj smo ustvarili prav prijeten študijski krožek. Čas tako hitro mine, ko se družimo in učimo novih znanj, delimo recepte in izkušnje. Upam, da se bomo tudi po zaključku krožka še kdaj neformalno srečali in še kakšno zeliščno "skuhali".
 
Inspired by made your web.com