Menu Vsebina
Domov arrow Turizem
Advertisement
 
Turizem

S svojimi naravnimi lepotami, prostranimi gozdovi, bogatim rastlinstvom in živalstvom, škrivnostmi podzemnega sveta ta del Notranjske ne prseneti le obiskovalce ampak znova in znova preseneča tudi nas domačine, ki tu živimo.

c-jezero.jpg

 

 

grad-s.jpg

oton-zupancic.jpg

Obiskovalce že pred samim prihodom v Loško dolino pričaka čudovit pogled na Cerkniško jezero. Svetovno znano največje presihajoče jezero v Sloveniji, navduši obiskovalca s številnimi zanimivimi naravnimi pojavi ter raznoliko floro in favno. Posebno bogastvo predstavljajo številne vrste ptic. Jezero se napolni spomladi in v času deževja, ko ponuja tudi možnosti številnih športov in ribolova.

Križna jama, lepotica med vodnimi jamami, leži le korak pred samim prihodom v naš kraj. Sprva je zaslovela po bogatih najdiščih kosti jamskih medvedov, kasneje pa je korak za korakom razkrivala svoje vodne rove, očarljive dvorane, predvsem pa neverjetno bogastvo kapnikov. Je pretočna jama med kraškimi polji, katero krasi 22 jezer. Jezera ločujejo sigasti pragovi. Po podzemnih vodnih kanalih je možen ogled podolgovatih jezer med Kalvarijo in kristalno goro le s čolni.

Na površju, visoko nad pravljičnim svetom številnih kraških jam, pa se razprostira Loška dolina, še obvarovana pred prenagljenimi posegi človeške tehnologije in lahkomiselnosti. Popotniki in obiskovalci teh krajev, si lahko ogledajo številne naravne, kulturne in arhitektonske znamenitosti, ki jih je skozi stoletja izoblikovala narava in človek. Starodavni Grad Snežnik prikrit med orjaškimi hrasti in smrekami, pričaka obiskovalca ter ga popelje v starodavne čase.

V grajski pristavi gradu Snežnik si lahko ogledate Lovsko zbirko in Polharski muzej. Lovska zbirka zajema trofeje avtohtone divjadi Snežniško - javorniškega masiva in Cerkniškega jezera. Polharski muzej pa je originalen prikaz načina življenja, lova na polhe in njegove uporabe v gospodarske in prehrambene namene nekoč in danes.

Če vas pot v Loško dolino zanese v poletni mesecih, vas bodo na poljih pozdravili večji olupljeni vrhovi, okrog katerih bo ovita napol posušena detelja, seno ali snopi žita . To so naše ostrnice, katerih je bila včasih polna vsa dolina, danes pa počasi tonejo v pozabo. Opeval jih je že Oton Župančič, ki je v Loški dolini hotel biti odmaknjen od Ljubljane Tu je začel ustvarjati izvirno liriko, predvsem življenjsko premišljujočo.

Pesnikovo slovo od Loške doline najbrž ni bilo lahko, saj mu je dala vse kar mu je mogla. Naravo in notranji mir.

Zapisal je:

A zdaj se mi jepomračilo lice-
Snežnik, kdaj spet boš gledal mi v pisanje?
Kdaj, lipa, spet šumela v moje sanje?
Se kdaj med vas še vrnem, ostrnice?

 

krizna-j.jpg

 

 

polh1.jpg

 

ostrnice.jpg

medo.jpg

sneznik.jpg

 

 

 

 

Širni gozdovi bogati z divjadjo, zvermi in pticami ter bistri potoki v dolini, v katerih najdemo potočnega raka, postrv, ščuko in druge vrste rib so razlog, da v te kraje zahaja tudi veliko število domačih in tujih lovcev. Tudi, zadnje čase vse pogosteje omenjen rjavi medved, je pogosti razlog njihovega obiska.

Številne kolesarske in pešpoti odkrivajo lepote pokrajine, negovanih in ohranjenih gozdov. Mnogi obiskovalci se po njih iz Loške doline, preko Leskove doline in velikokrat preko priljubljene izletniške točke Mašuna vzpnejo na najvišji vrh Snežnik, ki nudi prečudovit pogled po daljnih alpskih gorstvih na severu, obmorski pokrajini na jugi in zahodu ter gozdnatih pokrajinah v notranjosti.

Turistične kmetije in kmetije odprtih vrat, najbolj poznana v Loški dolini vsekakor domačija Kandare, pa svojim gostom nudijo možnost terenske ježe, izposoje konj, jahanja, večdnevno jahanje. Za vse obiskovalce, ki pa se bojijo konjskega hrbta pa organizirajo tudi vožnjo z lojtrnikom v zimskem času pa vožnjo s sanmi..

jezdec.jpg

 

 

Ložanje pa smo znani tudi po svoji avtohtoni kulinariki. Še vedno znamo pripraviti starodavne jedi svojih babic in prababic, v znanem gostišču Mlakar v Markovcu pa poleg lokalnih specialitet s svojimi divjačinskimi specialitetami razvajajo tudi najbolj zahtevne domače in tuje goste.

 

     
     
     

 

 

 
Inspired by made your web.com