Menu Vsebina
Domov arrow Kultura arrow Novice - Dogodki arrow Veseli december 2006 v Loški dolini
Advertisement
 
Veseli december 2006 v Loški dolini

godba1.jpgNarava s svojo nič kaj zimsko podobo in vse prej kot primernimi temperaturami za začetek decembra, prihoda veselega decembra v Loško dolino vsekakor ni nakazovala. Tudi prebivalci Loške doline v svoji vsakodnevni naglici in delu, ki prav nič več ne zaostaja za modernim hitrim tempom življenja v velikih mestih, prihoda praznikov in s tem povezanega praznovanja in veselja ne doživljamo tako kot smo ga še pred nekaj leti oz. desetletji.

Čeprav se sam vsekakor ne počutim starega, pa se mi ob spominu na svoja otroška leta in božično-novoletno dogajanje tistega časa, vse skupaj zdi kar zelo daleč nazaj. Ko pomislim na tisti čas se počutim skoraj tako, kot bi mi o vsem dogajanju tistih dni pripovedovala babica, ki opisuje svojo mladost in otroška leta izpred davnih časov. Saj veste – zunaj mraz da je kar škripalo, otroci na krušni peči, čas kolin, molitve, skromnih daril (doma pletene nogavice, rožiči, pulover ... itd.itd.)

godba1.jpgKakor koli že, naj si bo tako ali drugače, december je prišel, pride in bo prišel tudi v Loško dolino. Z njim pa seveda vse kar v december in zgolj v december spada. V začetku prihod prvega izmed treh decembrskih mož dobre volje Miklavža, predbožično nakupovanje razno raznih dobrot in daril, krašenje jelke, obisk Božička, polnočnica, obiski znancev in prijateljev, pokanje petard itd.itd. Čeprav je tudi ta december podoben predhodnim, pa je vsak vendarle bistveno drugačen kot katerikoli pred njim.

Posebej se bom letošnjega decembra zapomnil po nekoliko drugačni lepši, praznično urejeni in okrašeni podobi celotne Loške doline. Stari trg z Ložem je ob glavni cesti dobil resnično praznično podobo, tako da je večerni prihod v Loško dolino s cerkniške strani res povsem drugačen kot smo ga bili vajeni. Tudi sam Stari trg z dvema okrašenima jelkama in osvetljenim zvonikom farne cerkve daje praznično podobo. Pudob in Igastari-trg.jpg vas sta za »običajne« dni kar nekoliko preveč osvetljena, vendar jima v teh prazničnih dneh osvetljenost s snežinkami na kanelabrih prav pristaja. Nekoliko pa pogrešam praznične okrašene in osvetljene novoletne jelke po nekaterih vaseh, ki so tovrstno popestritev vasi imele že pred leti. Pred dvajsetimi ali več leti je skoraj vsaka vas v Loški dolini pričakala prihod dedka Mraza s praznično okrašeno jelko v središču vasi, katero smo otroci okrasili z doma narejenimi okraski ter jo s pomočjo staršev osvetlili z žarnico zavito v rdeč celofan na vrhu drevesa. Če sem prav seznanjen lahko tudi sedaj vsaka vas pri predstavniku lokalne skupnosti naroči novoletno jelko, ki jim je brezplačno dostavljena na želeno lokacijo v vasi. Potrebno je le nekaj dobre volje, organizacije in novoletna jelka lahko krasi središče vsake vasi. Škoda, da le nekatere vasi premorejo par posameznikov, ki so si pripravljeni v ta namen vzeti urico ali dve prostega časa in okrasitev in postavitev jelke spremeniti v družabni vaški dogodek.

Praznično podobo in osvetljenost javnih površin pa dopolnijo tudi okrašene jelke na domačih dvoriščih in dnevnih sobah, ki skozi okno kažejo svojo podobo zunanjemu opazovalcu. Žal nekateri posamezniki kar nekoliko pretiravajo ali pa se osvetlitve svoje hiše, balkonske ograje ali pa kar ograje okrog hiše lotijo precej na hitro in površno, tako da skorajda pričarajo ravno nasprotni učinek od želenega.

godba3.jpgPosebej pa sem v veselem decembru hvaležen posameznikom, društvom in nenazadnje pravilnim odločitvam zadolženih na občini, da so tako domačinom kot obiskovalcem, ki jih je vsako leto več, pripravili zanimivo in pestro kulturno-zabavno dogajanje. Upam si trditi, da marsikateri večji kraj in občina v Sloveniji kljub številnim prednostim in infrastrukturi ki jo premore, kaj podobnega svojim občanom in obiskovalcem ni sposobna ponuditi. Vsekakor je potrebno ob tem posebej pohvaliti pihalni orkester Kovinoplastike Lož, ki nas s svojimi božičnimi koncerti že prav razvaja. Zahvala pa tudi Slavčkom ter slavcek1.jpgvsem sodelujočim za enkratno predstavo v farni cerkvi v Starem trgu.
Na koncu pa seveda ne moremo tudi mimo dogajanja v t.i. Šotoru. Tudi letos je pestro, živahno in zanimivo tako za najmlajše in nekoliko starejše. Le tako naprej.

Peter Nelec

 
Inspired by made your web.com