joomla template by Joomlashack
Predstavitev Pevskega društva Slavček
Slavček pri Gradu Snežnik junija 2001

Organizirano pevsko življenje v Loški dolini je v drugi polovici devetdesetih let povsem zamrlo. Pevska društva so, z izjemo cerkvenega zbora sv. Jurija, prenehala z delovanjem. Nastala je praznina, ki smo jo najbolj občutili pevci. Sklenili smo, da nekaj storimo, zato smo aprila 1998 ustanovili Pevsko društvo Slavček Loška dolina.
Prvo leto obstoja smo delovali kot oktet, kasneje pa se je pevski sestav nekoliko povečal in danes delujemo kot komorna pevska skupina, ki je sestavljena iz enajstih pevcev. V prvih petih letih delovanja je zbor vodil gospod profesor Jože Rajk, danes pa za ubranost naše pesmi skrbi gospod  profesor Miran Žitko. 

Prvič smo nastopili 20. junija 1998 v Zelšah kot gostje Komornega zbora Rakek na njihovem letnem koncertu. 27. junija istega leta pa so nas v Novi vasi gostili pevci Kulturnega društva Bloke. V sezonah, ki so se zvrstile od leta 1998 do 2005 smo nastopili kar triinsedemdesetkrat, največkrat v domačem kraju in bližnji okolici, pa tudi drugod. Gostovali smo v Ljubljani, na reviji malih pevskih skupin v Šmartnem pri Litiji, v Knežaku, v Tržiču, v Splitu na Vrhu pri Sovodnjah (Italija).... V letu 2003 smo praznovali peto obletnico delovanja in pripravili zanimiv slavnostni koncert, izdali smo tudi svojo prvo zgoščenko z naslovom Večerni pozdrav. Junija 2005 smo se udeležili mednarodnega zborovskega festivala v dolini Pusteria na južnem Tirolskem (Italija), kjer je sodelovalo kar 86 zborov iz Italije, Kitajske, Danske, Grčije, Izraela, Portugalske, Češke, Slovaške, Slovenije, Švice, Turčije in Madžarske. Skupaj se je festivala udeležilo skoraj 3000 pevcev. V decembru 2006 smo se na božični dan prvič predstavili s programom božičnih pesmi, ki smo ga januarja 2007 ponovili tudi na treh gostovanjih po Sloveniji in na Proseku v Italiji. V aprilu 2007 smo obiskali Rim in Vatikan ter predstavili slovensko pesem tudi v nemškem papeškem zavodu Tevtonik, na Slovenski ambasadi pri Svetem sedežu ter v nekaj cerkvah znotraj Vatikana. V sezoni 2007/2008 praznujemo deseto obletnico delovanja društva, pripravljamo svojo drugo zgoščenko in se odpravljamo na gostovanje k našim prijateljem, slovenskim izseljencem onstran Atlantika. 

Pretežni del našega pevskega programa izbiramo iz zakladnice slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, posegamo pa tudi po zborovskih skladbah tujih avtorjev.

 

 


 

 

 
joomla template by Joomlashack
joomla template by Joomlashack
   
free joomla templates joomla tutorials joomla themes