Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Znamenitosti arrow Križna jama
Advertisement
 
Križna jama
Kapnik Križ - simbol Križne jameKrižna jama je svetovno znana kraška jama. Njena posebnost je 22 podzemnih jezer s sigastimi pregradami, čez katere se preliva kristalno čista voda.

Prvič je bila opisana 1832 leta. Že prvi obiskovalci so v jami opazili kosti jamskih medvedov, ki pa jih je načrtno začel izkopavati šele Ferdinand von Hochstetter, član dunajske akademije znanosti. Leta 1878 je s šestimi možmi, v spremstvu preparatorja Ljubljanskega muzeja Ferdinanda Schulza, v štirih dneh izkopal prek 2000 kosti jamskega medveda, ki so bile po njegovem mnenju ostanki najmanj 100-tih medvedov. Iz nabranega gradiva je sestavil dve popolni okostji, ki še sedaj krasita zbirko dunajskega naravoslovnega muzeja.
Piratska ladjaNajlepši vodni del, ki je dostopen samo s čolni, so šele po letu 1926 raziskali slovenski jamarji. Iz vode dveh potokov, ki pritekata iz Bloške planote, se izloča siga, ki gradi pregrade med jezeri. Ker pregrade in z njimi vodna gladina še vedno rastejo, je voda zalila na tleh stoječe kapnike, kar daje vtis, da rastejo iz vode. Najbolj znan motiv Križne jame je prav gotovo podor Kalvarija. V tej bogato zakapani dvorani se jama deli na severni del Blata in severovzhodni Pisani rov. Rov Blata je težko dostopen in manj obiskan. Pisani rov, ki je dostopen samo s čolni, ima pritočni Matjažev rov z mogočnimi stebri kralja Matjaža in zaključno dvorano, imenovano Kristalna gora, ki je največji prostor v jami.

Po dolgotrajnem močnem deževju voda v jami naraste in za nekaj dni onemogoči obisk.
Jamo si je pod vodstvom jamarjev možno ogledati po dogovoru vsak dan. Ogled prvega suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna tudi za večje skupine do 30 ljudi. Vodni del si lahko ogledajo samo manjše skupine - do 4 osebe. Obisk do Kalvarije traja 4 ure. Za ogled vodnega dela nudimo vso jamarsko opremo: visoke škornje, jamarsko obleko, čelade z lučjo in prenosni čoln.

Temperatura v jami je vse leto +8° C.


Križna jama je odprta za obisk suhega dela od maja do oktobra v nedeljo ob 15h. Za oglede vodnega dela in ostale termine pa po dogovoru.
Informacije :
Troha Alojz
Bloška Polica 7
1384 Grahovo
tel. 041/632-153
e-pošta: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
http://www.krizna-jama.si/

 
 
Inspired by made your web.com