Menu Vsebina
Domov arrow Šport arrow Zgodovina športa
Advertisement
 
Šport - zgodovina

orli-1911-s.jpgZačetki organiziranega športa v Loški dolini segajo v začetek 20. stoletja, z ustanovitvijo Fantovskega odseka Orlov 29. novembra 1908. V naslednjem letu je društvo štelo že 36 članov. Telovadni prostor so orli najprej imeli v Pudobu, nato pa v Starem trgu. »K telovadbi so fantje prihajali redno in zavzeto, posebno pozimi«, je leta 1910 zapisal župnijski upravitelj Peter Hauptman. V obdobju od ustanovitve do leta 1929 so organizirali več »telovadnih akademij« ter drugih športnih in kulturnih prireditev. Tega leta je bil zaradi diktature Orel prepovedan. Pred drugo svetovno vojno so se leta 1937 bivši orli ponovno organizirali in ustanovili Zvezo fantovskih odsekov in Zvezo dekliških krožkov. Zardi prej omenjenih razlogov so morali spremeniti ime. (Kebe-Loška dolina z Babnim poljem)

V tem medvojnem obdobju pa je bilo vseskozi aktivno tudi Sokolsko društvo ustanovljeno 6. septembra 1919 za Lož, Stari trg in okolico.

ulaka-1940-s.jpgTudi tik pred II. svetovno vojno so loški smučarji še tekmovali na Ulaki. Leta 1940 je bilo na Ulaki, za takratne čase organizirano veliko smučarsko tekmovanje 

 

 

Po II. svetovni vojni pa se je športno dogajanje odvijalo predvsem skozi delovanje TVD Partizana in DPD Svoboda.

Šport ima v Loški dolini vsekakor bogato zgodovino in tradicijo. Predvsem v današnjem modernem času pa ima šport, kljub dejstvu, da živimo na podeželju, pomembno vlogo pri zagotavljanju telesne aktivnosti ter dvigu kvalitete življenja tukajšnjega prebivalstva. Na območju občine Loška dolina delujejo številna športna društva in klubi, ki s svojo dejavnostjo na področju športa uspešno zapolnjujejo manjko športnih prireditev in zmožnosti rekreiranja ljudi na podeželju v primerjavi z večjimi mestnimi središči.

ozbolt-s.jpgPoleg številnih rekreativnih športnikov pa se je v Loški dolini "kalilo" tudi nekaj vrhunskih športnikov, med njimi vsekakor najbolj poznani Janez Ožbolt. Konec februarja 1994 je na zimskih olimpiskih igrah v norveškem mestu Lillehammerju nastopil v biatlonu in na 10km dosegel odlično 9. mesto.

 

 

 

 
Inspired by made your web.com