Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Rekreacija
Advertisement
 
Rekreativna ponudba
Pohodništvo

poljska-pot.jpgZa pohodnike, ki želijo ob spremljanju topih zvokov svojih pohodniških čevljev spoznavati naravne in kulturne znamenitosti Loške doline njene ožje in daljne okolice ter uživati v naravnih lepotah krajine, je poleg klasičnih vzponov na okoliške hribe in razgledišča ( Racna gora, Križna gora, Dolenje Poljane, Zgornje Poljane) ter seveda na Snežnik označenih več pešpoti. Med njimi vsekakor najbolj poznana evropska pešpot E6. Za enodnevne pohodnike pa je bolj primerna pot po obrobju Loške doline. Pohodnika v vasi Dane na pot pospremi jutranje sonce, ki ga nato čez Nadleško polje v smeri proti gradu Snežnik spremlja skozi celotno pot nazaj do samega izhodišča. Iz grajskega parka skozi pristavo pohodnik nadaljuje pot mimo izvira Malega Obrha do vasi Vrh in naprej "po grabnu" do Podgore ter mimo zaselka Siga do Žage na vzhodni strani doline. Po daljšem postanku in malici pohodnik krene proti Vrhniki mimo gostišča Mlakar v smeri proti Knežji njivi ter skozi kneška vrata naprej proti Ložu in Podložu. Tu se pot obrne proti jugu in mimo vznožja Devina zaključi v Danah.

 

Zemljevid Loške doline

 

 


Kolesarjenje

kolesarji.jpgMarsikateremu kolesarju malo poznana, pa vendarle tudi z vidika tega športa zelo zanimiva in razgibana pokrajina nudi veliko užitkov in izivov za najzahtevnejše kolesarske navdušence kot tudi za družinsko kolesarjenje. Marsikateri kolesar, ki je prekolesaril poti po Krpanovi deželi, je v iskanju novih še neodkritih poti zavil tudi na področje obsežnih javorniško-snežniških gozdov, prepletenih z gozdnimi cestami, ki povezujejo Cerkniško jezero, področje okrog gradu Snežnik, Mašuna z pivškim poljem in Ilirsko Bistriško kotlino. Kolesarjenje v gozdnem hladu in prijetni poletni svežini, ki je značilna za te obsežne gozdove, še posebej navdušuje kolesarje v vročih poletnih mesecih, ko so ostale kolesarske poti zaradi visokih poletnih temperatur skorajda brez kolesarjev.

Loška dolina leži v notranjskem podolju, po katerem drži pot iz osrednje Slovenije v povirje Kolpe in čez Gorski kotar proti morju. Ravno te povezave so, zaradi zmernega cestnega prometa, priljubljene poti kolesarjev v deželo Petra Klepca in proti Kvarnerskemu zalivu.

Jahanje

jezdeci2.JPGZgodovina Loške doline nam razkriva, da je tukajšnji človek v sožitju s konjem preživel dobršen del zgodovine. V zadnjih desetletjih pa hladnokrvne kmečke konje vse bolj izpodrivajo jahalni konji namenjeni ježi, ki postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije in razvedrila tako domačinov kot obiskovalcev teh krajev. Doživetje lepot pokrajine tako v poletnih kot zimskih mesecih s konjskega hrbta predstavlja zares svojevrstno doživetje.

 

 

 

 

Jadralno padalstvo

padalec3s.jpg

 

 

Loška dolina s svojimi okoliškimi hribi ter JZ ter SZ vetrom nudi na svojem vzhodnem delu vse pogoje za jadralno padalstvo. Vzletišče na Racni gori je eno izmed bolj poznanih in varnih vzletišč v tem delu Slovenije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzletišče Racna gora

Start

  • Veter: JZ - SZ
  • Višina: 890 m
  • Težavnost:

Pristanek

  • Lokacija: Vrhnika pri Ložu
  • Višina: 580 m
  • Višinska razlika: 310m

Opis

2 km V od Vrhnike pri Ložu. Dostop po regionalni cesti Unec - Babno polje, odcep za Dolenje Poljane, v vasi levo do konca ceste, nato po stezi 5 min. peš. Možnosti preletov so precej omejene, je pa Racna gora dovolj velika za zanimivo jadranje. Geografska lega in startno mesto sredi pobočja omogočata letenje tudi v nekoliko močnejšem vetru.

Omejitve: 750 m nad terenom.

 
Inspired by made your web.com