Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Znamenitosti arrow Lovska zbirka in polharski muzej
Advertisement
 
Lovska zbirka in polharski muzej

Na vzhodnem robu nepreglednih snežniških gozdov v nekdanjem gospodarskem poslopju pristave grada Snežnik je že od leta 1980 na ogled za te kraje zelo značilna lovska zbirka. Zbirka vsebuje trofeje avtohtone divjadi snežniško - javorniškega masiva in Cerkniškega jezera. Polharski muzej je originalen prikaz načina življenja, lova na polhe in njegove uporabe v gospodarske in prehrambene namene nekoč in danes.

V lovski zbirki so predstavljene živali katere živijo na tem območju, od zveri do jelenjadi, srnjadi, majhnih roparic ter precej ptičjih vrst.

Takoj po vstopu v muzej nas pozdravi za leto 2005 v medijih največkrat omenjen prebivalec naših gozdov - medved, družbo pa mu delajo še ris, volk, lisica ter divja mačka.

Polharski muzej je zelo značilna zbirka, ki prikazuje tradicionalni lov na polhe, ki je tem območju omenjen že v trinajstem stoletju. Polšji lov je v tem delu notranjske še vedno aktualen in živ, čeprav ne predstavlja več gospodarske koristi kot je bilo to nekoč, ko je bilo polšje meso pomembna obogatitev jedilnika preprostih ljudi, polšja mast vsestransko zdravilna, kožuščki pa surovina za pokrivala tako imenovane "polhovke".

Obiskovalec polharskega muzeja izve veliko o življenjskih navadah tega zvedavega glodalca, o tradicionalnih načinih lova, pripravi in shranjevanju polhovega mesa ter izdelavi polhovk.

O polhu in njegovih navadah je pisal že Janez Vajkard Valvasor v "Slavi vojvodine kranjske" iz katere je tudi naslednji stavek. "Je pa na kranjskem čudna živalca, ki je ne vidiš izlepa po drugih evropskih deželah, a je je tu prav veliko - po kranjsko ji pravijo polh. Polh je nekoliko večji od podgane, ki ji po sivi barvi tudi sicer nepodoben. Je sadje kakor veverice, ki jim je enak po velikosti. Zadovoljen je tudi z bukovim žirom. te živalce prebivajo vso zimo pod zemljo, v poletnem času pa pridejo na dan, v velikih bukovih gozdovih samo iz ene luknje po več tisoč. Pravijo za trdno, da jih goni vrag na pašo."

Po Valvasorjevem pričanju je tudi nastal znani bakrorez "Hudič goni polhe na pašo".

Kakor je v preteklosti potekal lov na polhe po pravilih, ki jih je postavil zemljiški gospod, tako se odvija še danes, po tradicionalnih navadah. Turistično društvo Loška dolina vsako jesen pripravi prireditev t.i. "POLHARSKO NOČ", ki obenem tudi uradno naznani odprtje lova na polhe.

Dejstvo je, da se je včasih lovilo veliko več polhov kot danes. Leta 1873 je notar iz mesta Lož, g. Hinko Dolenc zapisal, da so tisto leto na notranjskem in dolenjskem ujeli 800.000 polhov.

Osebna izkaznica polha:

  • dolžina - 13 do 19 cm od glave do repa
  • dolžina repa od 11 do 15 cm
  • teža od 80 do 350 g
  • nočna žival z velikimi izbuljenimi očmi, pepelnato sive barve, velikimi brki, ušesa so barvne kože, z značilnim velikim košatim repom.

Naj ostane še nekaj skrivnosti katere vam bo , če nas obiščete razkril vodič muzeja, ko vas bo skušal  popeljati iz vsakdana v naš prelepi, prostrani notranjski gozd z vsemi svojimi prebivalci.

Naš naslov in odpiralni čas lahko najdete tukaj.

 
Inspired by made your web.com