Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Znamenitosti
Advertisement
 
Znamenitosti
Čopov grad

Stal je na hribu nad Bukovico v Babnem Polju, ime pa je ostalo po zadnjem oskrbniku Čopu. Njegovi lastniki so bili najprej Lichtenbergi, nato Matija Jožef Paravič in njegovi dediči. Pozneje ga je dobila v last Frančiška pl. Gyczhy, po njeni smrti pa njeni štirje vnuki  pl. Wehrberg. Leta 1917 so gradič prodali veleposestniku Franju Žagarju iz Markovca, leta 1922 pa postane lastnica  Antonija Hmelak. Poleti 1941 so vanj pribežale redovnice s Štajerske in ostale v njem do leta 1942. Leta 1944 so ga požgali Nemci in za njim razen spomina starejših Babnopoljcev ni ostalo ničesar.

 
Koča vas

koca-vas.jpgManj na očeh je gradič Koča vas, ki ga najdemo na vzhodnem robu Loškega polja s prelepim razgledom čez polja na markantno goro Snežnik, ki so ji Rimljani rekli Mons Albus, Nemci Schneeberg, Italijani Monte Nevoso…

Gradič Koča vas so domnevno sredi 16. stoletja postavili Hallerji, zastavni gospodje gospostva Lož, pozneje pa je prešel v last rodbine Coraduzzijev. Iz njihovega časa, točneje s konca 17. stoletja izvirajo pisma, ki sta jih v slovenščini pisali Ester Maksimiljana Coraduzzi in njena hči Maria Isabela Marenzi, poročena v Trstu. Odkritje te slovenske plemiške korespondece je dokazalo, da v tem času slovenščine niso uporabljali le kmetje in da v očeh plemstva ni bila manjvreden jezik.

V času zadnjih lastnikov Schollmayer – Lichtenberg se je v gradu oblikoval izjemno bogat in pomemben arhiv s knjižnico, ki pa je bil deloma že prej prodan, ostanek pa po vojni preseljen v NUK oziroma Arhiv Slovenije.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 7 - 8 od 8
Inspired by made your web.com