Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Znamenitosti
Advertisement
 
Znamenitosti
Grad Snežnik

grad-sneznik2-obn.jpgGRAD SNEŽNIK je eden redkih gradov v Sloveniji, ki ima ohranjeno originalno opremo zadnje knežje družine izpred druge svetovne vojne. Grad se predstavlja kot muzej bivanjske kulture 19. stoletja. Grajski prostori gostijo poleg muzejske dejavnosti tudi kulturne prireditve in poročne slovesnosti. Grad Snežnik je v lasti Ministrstva za kulturo RS, z njim v celoti upravlja Narodni muzej Slovenije, ki ima tudi skrbništvo nad muzejsko zbirko in z njo povezanimi vsebinami.
Po triletni obnovi je od 20. junija 2008 spet odprt za javnost, edini v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji.  

Preberite več...
 
Križna jama
Kapnik Križ - simbol Križne jameKrižna jama je svetovno znana kraška jama. Njena posebnost je 22 podzemnih jezer s sigastimi pregradami, čez katere se preliva kristalno čista voda.

Prvič je bila opisana 1832 leta. Že prvi obiskovalci so v jami opazili kosti jamskih medvedov, ki pa jih je načrtno začel izkopavati šele Ferdinand von Hochstetter, član dunajske akademije znanosti. Leta 1878 je s šestimi možmi, v spremstvu preparatorja Ljubljanskega muzeja Ferdinanda Schulza, v štirih dneh izkopal prek 2000 kosti jamskega medveda, ki so bile po njegovem mnenju ostanki najmanj 100-tih medvedov. Iz nabranega gradiva je sestavil dve popolni okostji, ki še sedaj krasita zbirko dunajskega naravoslovnega muzeja.
Preberite več...
 
Lovska zbirka in polharski muzej

Na vzhodnem robu nepreglednih snežniških gozdov v nekdanjem gospodarskem poslopju pristave grada Snežnik je že od leta 1980 na ogled za te kraje zelo značilna lovska zbirka. Zbirka vsebuje trofeje avtohtone divjadi snežniško - javorniškega masiva in Cerkniškega jezera. Polharski muzej je originalen prikaz načina življenja, lova na polhe in njegove uporabe v gospodarske in prehrambene namene nekoč in danes.

V lovski zbirki so predstavljene živali katere živijo na tem območju, od zveri do jelenjadi, srnjadi, majhnih roparic ter precej ptičjih vrst.

Takoj po vstopu v muzej nas pozdravi za leto 2005 v medijih največkrat omenjen prebivalec naših gozdov - medved, družbo pa mu delajo še ris, volk, lisica ter divja mačka.

Preberite več...
 
Veliki Snežnik - 1796 m

sneznik.jpgAh, Snežnik!!
Sploh obstajajo besede, dovolj lepe in dobre zanj?
Mnogi so ga opisovali, slikali, preučevali, merili, ga občudovali in se navduševali nad njim; študirani in znani prav tako kakor neuki in za zmeraj neznani... Marički Žnidaršič je bil kakor oče, Otonu Župančiču je gledal pod prste, ko se je umaknil pisat v Koča vas in mu namigoval nekaj o minljivosti vsega; upodobil se je na slikah Lojzeta Perka, Stane S. Pudobske in še marsikoga. Zaznamoval je ljudi pod sabo, umetnike še posebej.

Snežnik najvišja slovenska gora južno od Alp s svojimi 1796 m nadmorske višine viden z večine drugih slovenskih gorskih vrhov. Zaradi svoje višine in osamelosti pa tudi sam nudi čudovit razgled po celotni Sloveniji, tja do alpskih gora, Tržaškega in Kvarnerskega zaliva

Preberite več...
 
Naša naselja

stari-trg.jpgV naših vaseh ni velikih znamenitosti, vsaka pa lahko skriva kaj zanimivega in vredno ogleda, za kar tudi sami mogoče ne vemo, ko vsakodnevno hitimo mimo ...

Oglejete si v nadajevanju opis naših vasi in zanimivosti v njih.

 

 

Preberite več...
 
Loški grad

loski-grad.jpgEden od najbolj markantnih pogledov v Loški dolini je gotovo tisti na razvaline loškega gradu, ki mu je ljudstvo že v davnini dalo vzdevek Pusti grad in spletlo okoli njega številne zgodbe in skrivnosti. Razvaline se dvigajo na hribu nad Ložem, enim najstarejših slovenskih mest, ki mu je mestne pravice podelil cesar Friderik III leta 1477 iz obrambnih potreb pred Turki, saj je ležalo ob zelo pomembni poti med morjem in notranjostjo. Zgodovinarji postavljajo začetek Loške gospoščine prav v čas nastajanja fevdalnega reda pri nas s prvimi lastniki oglejskimi patriarhi, ki so jim sledili grofje Vovbrški, nato Ortenburžani, Celjski in deželni knez, po letu 1635 pa knezi Eggenbergi, ki so grad opustili in sedež posesti prenesli na bližnji Snežnik.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 6 od 8
Inspired by made your web.com