Menu Vsebina
Domov arrow O Loški dolini arrow Dediščina
Advertisement
 
Dediščina
Glasbena

V zapuščini zbiralca slovenskih ljudskih pesmi Karla Štreklja je tudi nekaj pesmi iz Loške doline, kot so jih zapisali njegovi sodelavci. Tudi dr. Zmaga Kumer v svoji knjigi Oj, ta vojaški boben – slovenske ljudske pesmi o vojaščini in vojskovanju iz l. 1992 navaja pesmi, ki so bile najdene v Loški dolini, na primer Skrivat se je naveličal, zapisana v Kozariščah, kjer prva kitica pravi: Jutri bo nedelja,/ bo v cerkvi božja čast,/ jaz bom pa po gmajnci hodiv,/ žalosten ves čas/...

Preberite več...
 
Kulinarika

je kljub skromni zemlji in razmeroma ostremu podnebju pestra in premore nekaj samosvojih jedi. Krompir je bil tu poleg pšenice, ječmena, ovsa, koruze, fižola, prosa, ajde, zelja, pese, repe, kavre in korenja stoletja pogosta in zanesljiva poljščina, zato ima tudi v prehrani pomembno mesto. Sedaj redko kuhajo zaroštan krompir, v oblicah in v župi krompir ali krompirjeve žgance, pač pa krompir še vedno nastopa v kombinacijah s kislim zeljem in repo, kavro in ješprenjem in kot priloga h mesninam ali celo v pecivu. Nekdaj so tu veliko redili prašiče in govejo živino, zato so poleg svinjskega mesa in masti redno uživali mleko in mlečne jedi. Skoraj pozabljeni so že žmitki, skuta iz kuhanega kislega mleka in štruklji ali zavitki iz njih.

Preberite več...
 
Oblačilna

mnosa-valvasor.jpgNajstarejša upodobitev noše na Notranjskem je najbrž tista v Valvazorjevi Slavi Vojvodine Kranjske, po kateri je leta 1986 narisala rekonstrukcijo kostumografka Milena Kumar za takratno Komisijo za kulturo pri sindikartu Kovinoplastike, noša pa je bila vsaj deloma tudi izdelana.
Dr. Marija Makarovič, ki je raziskovala oblačilno kulturo različnih predelov po Sloveniji v sklepni besedi o notranjski noši, kamor spada tudi noša Loška doline piše med drugim:
» Po osnovnem kroju in videzu oblačil iz 18., 19. in prvih dveh desetletjih 20. stoletja so moške in ženske obleke teh krajev različice noše, ki se je v 19. stoletju oblikovala na alpskem oblačilnem območju.

Preberite več...
 
Inspired by made your web.com