Menu Vsebina
Domov arrow Turizem arrow Lov in ribolov
Advertisement
 
Lov in ribolov
Divjad in lov v preteklosti in danes

jelen-j.jpgRazsežni notranjski gozdovi, ki od vseh strani oklepajo Loško dolino, so od nekdaj sloveli po divjadi, posebno gozdovi snežniško-javorniškega pogorja - največje strnjene gozdnate pokrajine v Sloveniji. Že Janez Valvasor je zapisal v XI. knjigi Slave vojvodine Kranjske: "Znamenito pa je, da na Kranjskem uplenjajo jelene, medvede in merjasce, tako težke in velike, da se z divjadjo drugih pokrajin rimskega cesarstva in Češkega niti primerjati ne morejo." To trditev še danes dokazujeta ohranjeni rogovji iz snežniškega gradu, leta 1850 uplenjenih jelenov. Eno izmed njiju, ki tehta 10,5 kg, je uplenil grof Lichtenberg z okna gradu, drugo, 11,7 kg težko, pa nadgozdar Brunner na Medjem lazu. Tako močni jeleni niso bili poslej nikoli več uplenjeni, ne v teh krajih ne drugod v Sloveniji (Vir:Notranjski list I).

Preberite več...
 
Lovni turizem

lov.jpgV prostranih in z divjadjo bogatih snežniških gozdovih je mogoče še vedno tako kot nekoč loviti rjavega medveda, jelenjad, srnjad, divjega prašiča, volka itd.

Gojitveno lovišče "JELEN", LD Iga vas, LD Lož-Stari trg in LD Babno polje letno nudi za potrebe lovnega turizma odstrel naslednje divjadi:

  • - srnjad
  • - jelenjad
  • - medved
  • - divji prašič
  • - volk
Preberite več...
 
Ribolov

postrv.jpgLoška dolina z možnostjo ribolova v Malem in Velikem Obrhu oz. po združitvi v Obrhu je poznana med ribiči, kot ena izmed najelitnejših muharskih destinacij. Obrh ima namreč status gojitveno- ribolovne vode, kar pomeni, da je ribolov zelo omejen, saj se v vodi nahajajo dragocene plemenske ribe. Dovoljeno je le muharjenje pod nadzorom ribiškega čuvaja, število prodanih ribolovnih dovolilnic v ribolovni sezoni je omejeno. Želja vsakega muharja je: enkrat loviti v Obrhu, kjer kapitalnih potočnih postrvi ne manjka.

V neposredni bližini Loške doline se nahaja tudi znamenito Cerkniško jezero, kjer so pogoji ribolova precej drugačni. Dovoljeni so tudi drugi športnega ribolova npr. lov ščuke na blestivko, beličarjenje na klena, linja, krapa in rdečeperko. Ribolov na jezeru je enostaven in primeren tudi za mladino in starejše.
Prijetna narava in čiste vode so zagotovilo, da bo ribolov sproščujoč in zanimiv. Torej za ribiče, ki uživajo v ribolovu v neokrnjeni naravi.

Revirji in ribolovna sezona..

Preberite več...
 
O polhih in polharstvu v Loški dolini

Ko govorimo na Notranjskem o polhu, mislimo izključno na t.i. navadnega polha ali gozdnega polha. Navadni polh živi v gozdnih mešanih sestojih (bukev, hrast, jelka, smreka, beli gaber) v polšnah in duplih. Odrasla žival (ložanje mu pravimo ta stari) je dolga od 16 do 18 cm, rep pa meri od 13 do 15 cm, tehta do 0,50 kg. Kožuh ima zgoraj pepelnasto siv s črnkastom rjavim nadihom, po bokih je rjavkasto siv in spodaj mlečno bel. Košati, dvoredno dlakavi rep je zgoraj modrikasto siv, spodaj pa ima belo vzdolžno črto. Po ustnem izročilu starih polharjev, polh živi povprečno od 5 do 7 let. Je glodalec, nočni potepuh, ki se enako dobro znajde tako na tleh kot na drevju, vendar je predvsem plezalec, ki v nevarnosti beži na drevo.

Leta 1766 je bil navaden polh prvič znanstveno veljavno poimenovan. Navadni polh je tudi edina vrsta sesalca, katere znanstveno poimenovanje temelji na primerku z ozemlja Slovenije.

Preberite več...
 
Inspired by made your web.com